Зняття з обліку ФОП з окупованих територій

1511 05.08.2022

У воєнний час актуальним є питання щодо зняття з податкового обліку ФОП, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України та/або території населених пунктів на лінії зіткнення.

ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) відповідного запису на підставі документів, поданих у паперовій та електронній формі. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України.

Однак, це ще не все. Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП повинен знятися з податкового обліку.

З цього приводу податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 116.07) повідомили, що після внесення до ЄДР запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, процедури та дії по зняттю з податкового обліку ФОП, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, можуть проводитись за місцем перебування таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів з документальним підтвердженням особи та місця перебування.

При цьому, фізичній особі необхідно забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності та подати декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

Докладно про скасування реєстрації ФОП та документи, які необхідно подати, читайте у нашому матеріалі.