Облік товарних запасів ФОП-єдинників

2743 25.05.2022

ДПС України звернула увагу ФОП-єдинників, що вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені у такому обліку, зобов’язані:

- ФОП, які є платниками єдиного податку та провадять діяльність з реалізації:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- платники єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Якщо ФОП-єдинник не відноситься до вищеперерахованих платників єдиного податку, то облік товарних запасів він не зобовязаний вести.

Увага! Виключень, пов’язаних з воєнним станом, не передбачено.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО, затверджено постановою Кабміну від 16.03.2017 р. № 231.

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджено наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496.

Докладно про облік товарних запасів читайте у наших матеріалах: